2021-09-28 07:59:52• hírek • Bede Emőke

Több mint 350 millió euróval támogatják a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat

Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára szatmári látogatása során jelentette be, hogy az Európai Unió által biztosított helyreállítási alapból 358 millió eurót fordítanak a pandémia miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások támogatására.

Hegedüs Csilla elmondta, a program révén, mely jelenleg a közmeghallgatás fázisában van, a mikro-, kis- és középvállalkozásokat legfeljebb 1 millió eurós támogatással segítenék a talpra állásban. A két éven át futó program nem csak a vendéglátó- és szállodaipari vállalkozásokat fogják támogatni, hanem azokat is, amelyek a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a szállítmányozásban vagy épp kulturális területen tevékenykednek.


Ami a támogatás megszerzéséhez szükséges önrészt illeti, a mikrovállalkozások 5 százalékos, a kisvállalkozások 10, a középvállalkozások pedig 15 százalékos tőkével kell rendelkezniük, magát a támogatást pedig egy előre meghatározott pontrendszer alapján fogják odaítélni. Ennek értelmében a legmagasabbnak számító 40 pontot azok fogják megkapni, akiknek 2020-ban az előző évhez képest legalább 30 százalékkal csökkent a profitjuk, azok a vállalkozások pedig, amelyek semmit sem vesztettek vagy a profitvesztés mértéke nem haladta meg az 5 százalékot, értelemszerűen nem pályázhatnak a támogatásra, hisz a program célja egyértemű: kifejezetten a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeket segíteni – fejtette ki az államtitkár.


„Az érintett iparágak képviselőivel folytatott egyeztetéseim során – legyen szó a vendéglátó vagy textilipari egységekről - mindig azon a véleményen voltam, hogy országos stratégiára van szükség, amely észszerűen és hatékonyan segíti az érintett vállalkozásokat” – hangsúlyozta a téma kapcsán Kereskényi Gábor polgármester hozzátéve, hogy a Hegedüs által bejelentett hír igencsak örvendetes, hisz a helyi önkormányzatok önerőből, azaz állami támogatás nélkül aligha tudnák támogatni e cégeket a talpra állásban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: